Kerstboomverbranding op Museumplein : De traditie is aan zijn eigen succes ten onder gegaan

De kerstboomverbranding was een buurtinitiatief van de Werkgroep Jeugd, een groep actieve bewoners uit de Concertgebouwbuurt. Door hun vrijwilligerswerk ontstond er een traditie waarbij bewoners uit de Concertgebouwbuurt aan het begin van het nieuwe jaar met hun kerstbomen naar het Museumplein kwamen, om daar onder het genot van een beker chocomel en muziek hun kerstbomen gezamenlijk te verbranden in een groot vreugdevuur.

Stichting SOOZ ondersteunde de buurtbewoners jarenlang bij onder meer subsidieaanvragen en de vergunningen.
De werkgroep Jeugd zag hoe de kerstboomverbranding de laatste jaren steeds populairder werd en steeds meer bezoekers trok . Met als gevolg dat de organisatie ook steeds omvangrijker werd.

"Het werd ieder jaar drukker. Het leek alsof de hele stad erop afkwam." In januari dit jaar ging het volgens de SOOZ-directeur bijna mis. "Er is toen ook iemand onwel geworden." De toeschouwer moest ter plekke gereanimeerd worden.

Zo succesvol dat het voor de bewoners niet meer te doen was
De kerstboomverbranding van begin januari 2018 was aanleiding voor de buurtbewoners en de SOOZ om samen met de gemeente Amsterdam en politie en hulpverleners de verbranding te evalueren. In dit overleg werd geconcludeerd dat een door buurtbewoners georganiseerde kerstboomverbranding niet langer houdbaar was. "De verbranding was uitgegroeid tot een middelgroot stadsevenement met zoveel bezoekers dat er extra veiligheidsmaatregelen zouden moeten worden genomen. Maar ook b.v. het plaatsen van toiletten en extra EHBO steunpunten. Het gezellige buurtfeest was een evenement geworden waar normaal gesproken een evenementenbureau mee aan de slag zou gaan."

Daarop hebben de bewoners besloten om te stoppen met het organiseren van de kerstboomverbranding. "De traditie is aan zijn eigen succes ten onder gegaan," aldus Houtsma-Grech.

De kerstboomverbranding vind dit jaar dus niet plaats. Maar het zou kunnen zijn dat de gemeente Amsterdam het zo’n leuk evenement vind dat de gemeente volgend jaar de kerstboomverbranding laat organiseren door een evenementenbureau. Wie weet….

Ophalen
Maar wat doen we met de kerstboom dit jaar?
Bewoners die hun kerstboom kwijt willen, kunnen vanaf woensdag 2 januari twee weken hun boom langs de kant van de weg zetten. De kerstbomenophaaldienst rijdt ook dit jaar weer. De ophaaldienst haalt iedere dag de aangeboden bomen op.

Jelle Houtsma-Grech