De wonderlijke kracht van "Kom je een kopje koffie doen?"

Investeren in 'je konvooi'

Kortgeleden was ik bij een lezing van hoogleraar Jenny Gierveld. Zij doet al vijftig jaar onderzoek naar eenzaamheid. Wat mij trof was hoe simpel het is om in een situatie van eenzaamheid te raken.  Maar ook hoe eenvoudig het is om zo’n situatie te voorkomen.

 

Kortgeleden was ik bij een lezing van hoogleraar Jenny Gierveld. Zij doet al vijftig jaar onderzoek naar eenzaamheid. Wat mij trof was hoe simpel het is om in een situatie van eenzaamheid te raken.  Maar ook hoe eenvoudig het is om zo’n situatie te voorkomen.

Als je boven de zestig jaar oud bent en je hebt minder dan vijf mensen in je omgeving die betekenisvol voor je zijn, mensen die je regelmatig ziet en spreekt, dan ligt het risico op de loer dat je te maken krijgt met eenzaamheid. Andersom, als je meer dan 10 mensen in je omgeving hebt waar je zulk contact mee hebt dan is dat risico aanmerkelijk kleiner.

Jenny Gierveld haar remedie tegen eenzaamheid is even simpel als effectief:  “onderhoud  je contacten”.  Hoe? Door dingen samen te doen. 

Jenny Gierveld noemt dit ‘je konvooi’ schrijft hier op haar blog het volgende over:  “De meeste mensen zijn in staat zelf iets aan hun eenzaamheid te doen. Maar het allerbeste is om eenzaamheid te voorkomen. Zorg er vooral voor dat je konvooi op orde blijft, houd de mensen met wie je goed contact hebt, vast (ook na verhuizen, verandering van baan e.d.). Binnen je konvooi kan je terug vallen op familieleden, of op vrienden of vriendinnen. Uiteraard ben jij ook beschikbaar wanneer mensen in jouw konvooi problemen tegenkomen. Het is daarom belangrijk je konvooi van familie, vrienden, buren en collega’s goed te onderhouden: dat vermindert de kans op eenzaamheid”.

Ik realiseerde me dat “voorkomen” eigenlijk eenvoudig is, maar hoe begin je als ‘je konvooi’ niet optimaal is?
Jenny Gierveld’s aanpak is volgens mij goed te starten met “Kom je een kopje koffie doen? ”.

SOOZ heeft twee jaar geleden een boekje uitgebracht  met allerlei tips voor senioren: “VERBONDEN”. Een boekje met recepten, inspiratie, uitdagingen, ruimte voor foto’s.  In dat boekje werd ook meegedacht bij het organiseren en regelen van hulp van vrienden en bekenden ‘voor als je die hulp nodig hebt’. 

“Wie vraag jij als…. ?”  14 momenten uit het dagelijks leven waarbij je mogelijk later wel wat hulp kan gebruiken kwamen aan de orden.  En daarbij dan de vraag; “wie zou je dan vragen”. Wie zou je vragen als je Iemand nodig hebt die voor jou een boodschapje wil doen als je daar zelf even niet toe in staat bent. Wie zou je vragen om een lamp op te hangen, je te helpen bij je bankzaken of om je met de auto naar een medische afspraak te brengen. Maar bijvoorbeeld ook de vraag wie je zou bellen als je even je verhaal kwijt zou willen.  Het boekje stimuleert je niet alleen om daar al over na te denken, maar ook om daarover afspraken te maken met de mensen die je op het oog hebt.

En wat is er nou makkelijker dan met jezelf af te spreken dat je al die mensen de komende tijd opbelt en vraagt “Kom je een kopje koffie doen”?   Iedere week één van de mensen die je op het oog hebt om te vragen om iets voor je te betekenen als je hulp nodig zou hebben.  Geloof me: de mensen die betekenisvol voor je zijn, zullen je terug uitnodigen voor koffie. Die blijven in beeld en worden onderdeel van je betekenisvolle netwerk. Mensen waar je op kan bouwen als je ze nodig hebt. En jij zult dan klaarstaan voor iemand uit je netwerk als die jou nodig heeft.
 

 

 

Jelle Houtsma-Grech